LaraLuca

LaraLuca, Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Traditionele Chinese behandelmethoden


Naalden (LaraLuca is Geaccrediteerd voor Acupunctuur)


De bekendste vorm van acupunctuur is de behandeling met dunne naalden. De acupuncturist plaatst de naalden op bepaalde acupunctuurpunten in uw lichaam. Deze punten bevinden zich op de meridianen. Meridianen zijn kanalen in het lichaam waarlangs de energie circuleert. Door de manier waarop de naald wordt aangebracht, beïnvloedt de acupuncturist de energiestroom van die meridiaan. Zo verbetert hij de energiestromen in uw lichaam. Tijdens de behandeling gaat de energie in uw lichaam weer stromen. Dit merkt u aan een schokje, een licht tintelen of juist een zwaar gevoel bij de naald. Dit gevoel wordt De Qi genoemd en duurt maar even. De naalden blijven ongeveer twintig minuten zitten.


Elektro-acupunctuur


De acupuncturist kan gebruik maken van elektro-acupunctuur. Daarbij wordt zwakstroom op de naalden gezet met kleine klemmetjes of via pads op de huid direct op de acupunctuurpunten. Afhankelijk van het gewenste effect zijn dit soms heel hoge frequenties en in een ander geval juist heel lage, of afwisselend. Dat geeft een licht kloppend of een diep trillend gevoel. Bij klachten als pijn, incontinentie en depressie kan hiermee het effect van de naalden versterkt worden.

Tuina (LaraLuca is geaccrediteerd voor Tuina)


Tuina (spreek uit: twiena) is een Chinese massagetechniek die al zo’n 2200 jaar wordt beoefend. De therapeut masseert door te duwen, kloppen en knijpen met vingers, handpalmen, vuisten en ellebogen. Net als bij de Japanse variant shiatsu gaat het bij tuina om het oplossen van blokkades in het weefsel. De therapeut oefent druk uit op de meridianen en op specifieke punten, waardoor de qi en het bloed weer vrij en gelijkmatig door het lichaam kunnen stromen. Op die manier stimuleert tuina het zelfherstellend vermogen van het lichaam, waardoor de behandeling zowel preventief als genezend is.


De behandeling is een combinatie van fysieke manipulatietechnieken – Chinese therapeutische massage en acupressuur – en manipulatie van de acupunctuurpunten. Tuina-massage werkt diep door in het spierweefsel, botten en pezen maar ook in het zenuwstelsel. Het vergroot je veerkracht en weerstand, geeft je flexibiliteit en laat spanning en vermoeidheid verdwijnen.
Tuina helpt ontspannen, maar kan ook verlichting geven bij diverse fysieke en emotionele klachten, zoals migraine, chronische pijn, spierspanningen, fibromyalgie, spier- en zenuwpijnen, rug- en nekklachten, slechte doorbloeding, spijsverteringsproblemen, stress en gewrichtsproblemen zoals reuma en artrose.

Kruidenformules (LaraLuca is geaccrediteerd Herborist)


Kruiden als natuurlijk geneesmiddel worden al duizenden jaar wereldwijd, in alle culturen, toegepast. Binnen TCM is het gebruikelijk om niet met 1 of 2 losse kruiden te werken, maar met een formule van kruiden die elkaar ondersteunen. In de TCM zijn fysieke en mentale klachten met elkaar verbonden, deze leer je dus beide te behandelen. Zo kun je uiteindelijk op basis van klachten, tong- en polsdiagnose de juiste combinaties van kruiden effectief inzetten in theeën, tincturen, zalven, kompressen, elixers, etc.


Cupping (aanvullende TCM techniek)


Bij cupping worden op bepaalde punten op uw lichaam glazen bollen (cups) aangebracht. Bij de traditionele manier wordt de lucht in de bol met een vlammetje verwarmd en plaatst de acupuncturist de bol snel op de huid. De bol trekt vacuüm op de huid. Tegenwoordig zijn er cups met een rubber bal of pompje om ze vacuüm te trekken. Door het vacuüm wordt de doorbloeding sterk gestimuleerd. Afhankelijk van de intensiteit kunnen er ronde paarsblauwe plekken ontstaan. Soms komen zwemmers of atleten in het nieuws, die zich tijdens een groot kampioenschap hebben laten cuppen en een fraai patroon op rug of schouders hebben. Cupping wordt gebruikt om stagnaties te verlichten of op te heffen. De behandeling is zeer geschikt voor rug-, schouder- en nekklachten. Maar sosm ook voor long-problemen, verkoudheid, griep, kortademigheid en bronchitis. Na de behandeling zijn grote ronde rode of blauwe plekken zichtbaar op de plek waar de cups hebben gestaan. Deze plekken verdwijnen vanzelf na enige tijd.


Moxa / TDP-Lamp (aanvullende TCM techniek)


Moxibustie, ook wel moxatherapie of moxabranden, wordt al eeuwen gebruikt om warmte naar een acupunctuurpunt te leiden met als doel om de circulatie van bloed en qi (vitale energie) te stimuleren. Hiervoor wordt moxa, het gedroogde plantje bijvoet (artemisia) gebruikt. Een kegeltje wordt aangestoken, of een moxa-sigaar wordt boven het acupunctuurpunt gehouden, waardoor de weldadige warmte naar binnen kan trekken.
De moderne variant van moxa is het gebruik van een bio-spectrum lamp. De moxa-lamp wordt ook wel TDP-lamp genoemd. TDP staat in het Chinees voor 'Teding Diancibo Pu', wat 'speciaal elektromagnetisch spectrum' betekent. De TDP-lamp is een instrument voor therapie in 1980 in China door een groep wetenschappers en artsen in het silicaat-onderzoeksinstituut ontwikkeld. De TDP-lamp heeft zich bij de behandeling van talloze pijnen als buitengewoon werkzaam bewezen. Vergelijkbaar met acupunctuur wordt de energiestroom in de meridianen positief beïnvloed. Patiënten ervaren een uiterst aangename en weldadige warmte. Het infrarood-spectrum van 2 tot 25 micrometer wordt door het menselijk lichaam bijzonder goed opgenomen. Een met 32 mineralen bedekte keramiekplaat genereert bij ongeveer 280 graden Celsius precies deze bandbreedte van elektromagnetische golven. Dit komt neer op een warmte op de huid tussen de 40–45 graden. Het voelt aan als zonnestralen. De energie gaat weer stromen en door de aangename warmte ga je even uit je hoofd en naar je gevoel.
De moxalamp kan zelfstandig als therapie ingezet worden. De lamp kan, net als bij het branden van moxa het geval is, tevens toegepast worden als ondersteuning van een behandeling met cupping en guasha.


Welke klachten kunnen behandeld worden met de moxa-lamp?
Alle soorten pijnklachten, gewrichtspijnen, rugpijn, spierpijn, heuppijn, kniepijn, reumatische klachten, vermoeidheid, circulatiestoornissen, spijsverteringsproblemen, darmklachten, spastische darm, stress, botbreuken, maar ook gewoon als extra ontspanning.


Wat is het effect van de moxa-lamp op het lichaam?
Stimuleren van de hypothalamus, deze controleert de productie van chemische stoffen welke invloed uitoefenen op onze slaapregulering, perceptie van pijn en onze gemoedstoestand; verlichten van pijn bij weefsels en gewrichten; verdrijven van giftige stoffen uit de cellen; verzachten van ontstekingen en oedeem in de weefsels; bevorderen van het zelfgenezend vermogen van ons lichaam; verbeteren van onze stofwisseling; bevorderen van de bloedcirculatie en de aanvoer van zuurstof in de weefsels; verhogen van onze weerstand