LaraLuca

LaraLuca, Praktijk voor Natuurgeneeskunde

Auriculotherapie


Ooracupunctuur ofwel auriculotherapie is een modern westerse manier van acupunctuur en bestaat uit het aanbieden van prikkels aan het oor om het zelfregulerende of zelfgenezend vermogen van het lichaam te bevorderen. De oorschelp van een mens is een reflexgebied van het centrale zenuwstelsel waarop lichamelijke en psychische klachten zich afspiegelen.


Deze therapeutische techniek kan volledig zelfstandig kan gebruikt worden maar evenzeer complementair is aan andere behandelingen.


Wanneer we het over acupunctuur hebben, denken we meteen aan de millennia oude, Chinese geneeskunst met naalden. Ooracupunctuur is niet Chinees en nog maar net een halve eeuw oud. De grondlegger is de Franse arts Paul Nogier. Hij hield zich bezig met westerse geneeskunde, manuele geneeskunde en Chinese acupunctuur.

Ieder punt in het oor heeft een verbinding met een deel van het lichaam. In de oorschelp bevinden zich talloze acupunctuurpunten. Op het moment dat een lichaamsdeel, een orgaan of gewricht gevoelig/pijnlijk is of niet goed functioneert, is er in het oor een punt te vinden. Voor de behandeling vindt er een uitgebreid onderzoek plaats. Voor de ooracupunctuur worden steriele wegwerpnaalden welke na ongeveer 20 minuten worden verwijderd. Als een behandeling wat langere tijd vraagt kan ervoor gekozen worden om verblijfsnaaldjes te plaatsen. Een verblijfsnaald is een hele kleine naald die oppervlakkig in de huid worden gezet en gedurende enkele dagen tot weken blijven zitten. U kunt met de knopjes in uw oor gewoon douchen en zwemmen zonder dat de knopjes eruit gaan. Deze blijven dan een tijdje zitten achter een klein pleister en je kunt het betreffende punt zelf stimuleren door af en toe wat druk op het naaldje uit te oefenen. Als mensen bang zijn om geprikt te worden en er ook gebruik worden gemaakt van kleine metalen balletjes of samengeperst zaadjes (vaccaria -koekruid: bij allergie/irritatie) welke met een pleister worden vastgezet in of op de oorschelp. Kinderen worden in principe alleen behandeld met behulp van metalen balletjes of samengeperst zaad.

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van pijnklachten. Een kleine greep uit behandelen klachten: Ondersteuning bij afvallen, Ondersteuning bij stoppen met roken, Pijn (acuut en chronisch), Migraine, Hoofdpijn, Tinnitis (oorsuizen), Menstruatie- en overgangsklachten, Darmklachten, Stress, Psychische problemen o.a. angst, Allergie├źn o.a. hooikoorts, Etc.


LaraLuca past auriculo als aanvullende techniek toe